Wat hebben overlevingsstrategieën en kwallen gemeen
Mijn logo is een kwal. Het is mijn krachtdier. Een krachtdier of totem is een verschijnsel dat voorkomt uit het sjamanisme. Het krachtdier helpt je om jezelf beter te leren kennen, en met je innerlijke kracht om te gaan of in te zetten. Sommige kinderen gebruiken een held, fantasiedier om zich eigenschappen aan te meten die je zelf niet hebt. Het helpt hen om de wereld en hun emoties aan te kunnen.
Ik gebruik mijn kwal op momenten als ik het even niet meer weet. Keuze moet maken, onzeker ben , onrustig of enigszins emotioneel en niet weet waar het vandaan komt. Dan ga ik even “kwallen”. Dat houdt in ontspanningsoefening doen d.m.v mijn ademhaling. Even wachten met beslissingen nemen. We voelen vaak met ons hoofd. Ons hart weet het al lang. Het gaat er om om de verbinding te maken tussen hoofd en hart. Spanningen en emoties hebben even de tijd nodig om verwerkt te worden.
De kwal leeft in het water, je ziet hem meestal niet, net als je gevoel. De kwal kan zichzelf niet voort bewegen, het wordt mee gevoerd met de stroming in het water. Zo als je leven van alledag ga je mee met de waan van de dag.
De kwal is een heel eenvoudig dier en het leeft al heel lang op onze aarde, langer dan de mensen.
Ze zijn van binnen hol en hebben geen skelet. Het is eigenlijk een zakje gevuld met water met één opening. Rondom de opening zitten tentakels . De tentakels brengen het eten naar de mond. Een kwal is doorzichtig en transparant. De kwal heeft een keerzijde, hij prikt als je het aanraakt en dat geeft jeuk. Het is een overlevingsstrategie, want hij wordt bedreigt. Wij mensen komen ook in actie als we bedreigt worden, wij lopen weg, maar als dat niet kan gaan we schoppen, slaan, pesten, druk doen. We kunnen ook stil worden, buikpijn krijgen. Dat is oké voor een tijdje. Soms zijn deze overlevingsstrategieën niet weer zo handig en niet meer zo behulpzaam en kunnen je in de weg zitten.
Herken je dat bij je kind? Ik kan je helpen om deze overlevering strategieën inzichtelijk te krijgen en er iets anders voor in de plaats te zetten en niet meer in de weg zit.